Wróć do listy

Zraziki z karkówki wieprzowej

Składniki:

400 g karczka wieprzowego

150 g boczku wędzonego

50 g ogórka kiszonego

3 ugotowane ziemniaki

150 g ugotowanego kalafiora

musztarda sarepska

2 duże cebule

4 ząbki czosnku

ziele angielskie

liść laurowy

mąka pszenna

olej do obsmażenia

świeży rozmaryn

500 ml wywaru wieprzowego

sól , pieprz

Sposób przygotowania:

Mięso umyć i wytrzeć do sucha. Karkówkę pokroić na cienkie plastry i rozbić tłuczkiem. Doprawić solą, pieprzem oraz posmarować musztardą. Następnie ułozyć plastry boczku, a na nie ćwiartkę kiszonego ogórka i pokrojoną surową cebulę. Zawinąć ściśle, obtoczyć w mące i podsmażyć na gorącym maśle tak aby nie rozwinęły się.  Następnie zalać wywarem wieprzowym i dusić je pod przykryciem około jedną godzinę. W czasie gdy zraziki się duszą, przygotować dodatki. Na rozgrzaną patelnie dodać masło, a następnie wcześniej ugotowane ziemniaki. Gdy są już podsmażone na złocisty kolor, dodać kalafior i również podsmażyć. Wszystko składniki ułożyć na talerzu.