Wróć do listy

Składniki:

1 kg szynki wieprzowej

1 białe cebule

4 ząbki czosnku

300 g suszonej śliwki

liść laurowy

ziele angielskie

słodkiej mielonej papryki

500 ml wywaru

1 średnia marchewki

1 korzeń pietruszki

½ selera

150 g kopytek ziemniaczanych

suszony majeranek

100 g masła

olej do smażenia

sól , pieprz

Sposób przygotowania:

Umyć a następnie wytrzyj do sucha mięso. Natrzeć solą, pieprzem, majerankiem i słodką papryką. Następnie pokroić w kostkę warzywa. Do wysokiego garnka wlać olej i rozgrzać. Pokrojone w kostkę warzywa podsmażyć. Mięso obsmażyć do brązowego koloru z każdej strony. Wszystko połączyć i zalać wywarem. Przyprawić liściem laurowym i zielem angielskim. Dusić szynkę do miękkości, a gdy już będzie gotowa wyjąć ją, a wywar z warzywami  miksować blenderem, aż powstanie nam gęsty sos własny.  Szynkę pokroić na plastry i podać z dodatkami i sosem własnym.