Wróć do listy

Składniki:

 

500 g  łopatki wieprzowej

2 czerwone cebule

4 ząbki czosnku

50 g pomidora suszonego

2 słodkie czerwone papryki (można również dodać chili)

4 ogórki kiszone

150 g ugotowanego brokuła

150 g ugotowanej kaszy gryczanej

liść laurowy

ziele angielskie

100 g  mąki pszennej

olej z suszonego pomidora do smażenia

słodka mielona papryka

ostra mielona papryka

świeży majeranek

sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Mięso należy umyć i wytrzeć do sucha. Następnie pokroić w 2 cm kostkę. Mięso zamarynować w soli , pieprzu , obu paprykach oraz dodać olej z suszonych pomidorów. Całość wymieszać i odstawić, a w międzyczasie pokroić cebulę i czosnek, a następnie wrzucić do rozgrzanego garnka. Oprószyć mięso w mące i podsmażyć z cebulą. Następnie pokroić suszonego pomidora i ogórka kiszonego w paski i podsmażyć z mięsem. Dolać wodę i dodać liść laurowy, ziele angielski oraz suszony majeranek. Następnie przygotować dodatki. Na rozgrzaną patelnię wrzucić cebulę oraz wcześniej ugotowaną kaszę gryczaną. Na kolejnej patelni rozpuścić masło, a na nim podsmażyć brokuł. Gdy gulasz jest już gotowy wrzucić pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i zagotować. Następnie ułożyć wszystko na talerz.