Duszona szynka wieprzowa
Duszona szynka wieprzowa
Czytaj więcej
Składniki:
500 g łopatki wieprzowej
2 czerwone cebule
4 ząbki czosnku
50 g pomidora suszonego
2 słodkie czerwone papryki (można również dodać chili)
4 ogórki kiszone
150 g ugotowanego brokuła
150 g ugotowanej kaszy gryczanej
liść laurowy
ziele angielskie
100 g mąki pszennej
olej z suszonego pomidora do smażenia
słodka mielona papryka
ostra mielona papryka
świeży majeranek
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Mięso należy umyć i wytrzeć do sucha. Następnie pokroić w 2 cm kostkę. Mięso zamarynować w soli , pieprzu , obu paprykach oraz dodać olej z suszonych pomidorów. Całość wymieszać i odstawić, a w międzyczasie pokroić cebulę i czosnek, a następnie wrzucić do rozgrzanego garnka. Oprószyć mięso w mące i podsmażyć z cebulą. Następnie pokroić suszonego pomidora i ogórka kiszonego w paski i podsmażyć z mięsem. Dolać wodę i dodać liść laurowy, ziele angielski oraz suszony majeranek. Następnie przygotować dodatki. Na rozgrzaną patelnię wrzucić cebulę oraz wcześniej ugotowaną kaszę gryczaną. Na kolejnej patelni rozpuścić masło, a na nim podsmażyć brokuł. Gdy gulasz jest już gotowy wrzucić pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i zagotować. Następnie ułożyć wszystko na talerz.