Gulasz z łopatki wieprzowej
Gulasz z łopatki wieprzowej
Czytaj więcej
Składniki:
300 g polędwiczki wieprzowe
6 plastrów boczku wędzonego
świeży tymianek
4 ząbki czosnku
100g - masła
olej do smażenia
świeża kolendra
1 cukinia
1 cebula
1 słodka papryka
2 średniej wielkości ziemniaki
musztarda francuska – 2 łyżki
100 ml śmietany 36 %
sól , pieprz
Sposób przygotowania:
Polędwiczkę umyć i wytrzeć do sucha. Następnie przygotować marynatę. Drobno pokrojony czosnek, połączyć z suszonym majerankiem, solą, pieprzem, odrobiną oleju. Tak powstałą marynatą natrzeć polędwiczkę i odłożyć do lodówki na około 2 – 3 godziny. Po upływie tego czasy zawinąć polędwiczkę w plastry wędzonego boczku. Tak przygotowaną polędwiczkę zawinąć w folię aluminiową i włożyć do rozgrzanego piekarnika do 220 st. C na około 10-12 min. Gdy polędwiczka rumieni się w piekarniku przygotować dodatki. Warzywa pokroić w grubą kostkę, a ugotowanego ziemniaka w plastry i podsmażyć na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Następnie śmietanę wlać na patelnie i dodać musztardę. Redukować do konsystencji sosu. Polędwiczkę pokroić i ułożyć z dodatkami na talerzu. Całość polać sosem.