Wróć do listy

Składniki:

300 g  polędwiczki wieprzowe

6 plastrów boczku wędzonego

świeży tymianek

4 ząbki czosnku

100g - masła

olej do smażenia

świeża kolendra

1 cukinia

1 cebula

1 słodka papryka

2 średniej wielkości ziemniaki

musztarda francuska – 2 łyżki

100 ml śmietany 36 %

sól , pieprz

Sposób przygotowania:

Polędwiczkę umyć i wytrzeć do sucha. Następnie przygotować marynatę. Drobno pokrojony czosnek, połączyć z suszonym majerankiem, solą, pieprzem, odrobiną oleju. Tak powstałą marynatą natrzeć polędwiczkę i odłożyć do lodówki  na około 2 – 3 godziny. Po upływie tego czasy zawinąć polędwiczkę w plastry wędzonego boczku. Tak przygotowaną polędwiczkę zawinąć w folię aluminiową i włożyć do rozgrzanego piekarnika do 220 st. C na około 10-12 min. Gdy polędwiczka rumieni się w piekarniku przygotować dodatki. Warzywa pokroić w grubą kostkę, a ugotowanego ziemniaka w plastry i podsmażyć na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Następnie śmietanę wlać na patelnie i dodać musztardę. Redukować do konsystencji sosu. Polędwiczkę pokroić i ułożyć z dodatkami na talerzu. Całość polać sosem.