Gulasz z łopatki wieprzowej
Gulasz z łopatki wieprzowej
Czytaj więcej
Składniki:
250 gr. wątroby wieprzowej
200 gr. mąki pszennej
2 duże białe cebule
1 duże jabłko
2 ząbki czosnku
majeranek suszony
500 ml mleka
sól , pieprz
olej do smażenia
250 g puree ziemniaczanego
500 ml wywaru wieprzowego
Sposób przygotowania:
Wątrobę wieprzową umyć i wytrzeć do sucha, a następnie pokroić w dwu centymetrowe paski. Do głębokiego naczynia włożyć wątrobę i zalać mlekiem na około jedną godzinę, aby pozbyć się z niej goryczy. Po tym czasie wyciągnąć wątrobę i osuszyć ją papierowym ręcznikiem. Następnie rozgrzewać patelnię i podsmażyć pokrojoną w piórka białą cebulę, czosnek i przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Gdy cebula jest już gotowa przełożyć ją do garnka. Na tej samej patelni obsmaży obtoczoną w mące wątrobę. Gdy jest już obsmażona na złoto przłożyć ją do garnka z cebulą i zalać wywarem wieprzowym. Dusić około 45 minut. W międzyczasie podsmażyć jabłka, pokrojone w cząstki i doprawić pieprzem, solą oraz odrobiną suszonego majeranku. Całość podać na wcześniej przygotowanym puree ziemniaczanym.
Gulasz z łopatki wieprzowej
Czytaj więcej
Duszona szynka wieprzowa
Czytaj więcej
Zraziki z karkówki wieprzowej
Czytaj więcej
Polędwiczka wieprzowa
Czytaj więcej