Wróć do listy

Składniki:

250 gr. wątroby wieprzowej

200 gr. mąki pszennej

2 duże białe cebule

1 duże jabłko

 2 ząbki czosnku

majeranek suszony

500 ml mleka

sól , pieprz

olej do smażenia

250 g puree ziemniaczanego

500 ml wywaru wieprzowego

Sposób przygotowania:

Wątrobę wieprzową umyć i wytrzeć do sucha, a następnie pokroić w dwu centymetrowe paski. Do głębokiego naczynia włożyć wątrobę i zalać mlekiem na około jedną godzinę, aby pozbyć się z niej goryczy. Po tym czasie wyciągnąć wątrobę i osuszyć ją papierowym ręcznikiem. Następnie rozgrzewać patelnię i podsmażyć pokrojoną w piórka białą cebulę, czosnek i przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Gdy cebula jest już gotowa przełożyć ją do garnka. Na tej samej patelni obsmaży obtoczoną w mące wątrobę. Gdy jest już obsmażona na złoto przłożyć ją do garnka z cebulą i zalać wywarem wieprzowym. Dusić około 45 minut. W międzyczasie podsmażyć jabłka, pokrojone w cząstki i doprawić pieprzem, solą oraz odrobiną suszonego majeranku. Całość podać na wcześniej przygotowanym puree ziemniaczanym.