Gulasz z łopatki wieprzowej
Gulasz z łopatki wieprzowej
Czytaj więcej
Składniki:
300 g schabu bez kości
100 g sera mozzarella
150 g świeżych pieczarek
2 średnie cebule
1 mała cukinia
natka pietruszki
musztarda Francuska 2 łyżki
liść laurowy
ziele angielskie
100 g masła
olej do smażenia
200 g kluseczek ziemniaczanych
mąka pszenna 100g
500 ml wywaru wieprzowego
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Schab myjemy i wycieramy do suchego. Na rozgrzaną patelnie wrzucam pokrojoną w piórka cebule a następnie pieczarki , doprawiam solą , pieprzem i podsmażam do miękkości. Gdy pieczarki są gotowe odstawiam do wystygnięcia i zabieram się za rozklepanie schabu na cienkie plastry tak abym mógł je zwinąć w roladki. Schab doprawiam i nakładam przesmażone pieczarki i plastry mozzarelli. Zwijam je tak ściśle aby ser nie wypłyną podczas duszenia. Do rozgrzanego garnka dodaje masło a roladki obtaczam w mące i obsmażam z każdej strony na rumiany kolor. Zalewam wcześniej przygotowanym wywarem wieprzowym i duszę około 50 min , tak aby były miękkie ale n ie rozpadały się. W międzyczasie przygotowuję sos z musztardą francuską. Do rozgrzanego rondla daję musztardę i wlewam śmietanę o minimalnej zawartości tłuszczu 32 % . Następnie redukuję do odpowiedniej konsystencji. Na rozgrzaną patelnie wrzucam masło i pokrojoną w plastry cukinie a następnie ugotowane wcześniej kluseczki. Doprawiam do smaku i smażę na złoty kolor. Wszystko gotowe więc wykładam na talerz i wykańczam sosem.
Smacznego
Gulasz z łopatki wieprzowej
Czytaj więcej
Duszona szynka wieprzowa
Czytaj więcej
Zraziki z karkówki wieprzowej
Czytaj więcej
Polędwiczka wieprzowa
Czytaj więcej