Wróć do listy

Składniki:

300 g  schabu bez kości

100 g sera mozzarella

150 g świeżych pieczarek

2 średnie cebule

1 mała cukinia

natka pietruszki

musztarda Francuska 2 łyżki

liść laurowy

ziele angielskie

100 g masła

olej do smażenia

200 g kluseczek ziemniaczanych

mąka pszenna 100g

500 ml wywaru wieprzowego

sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Schab myjemy i wycieramy do suchego. Na rozgrzaną patelnie wrzucam pokrojoną w piórka cebule a następnie pieczarki , doprawiam solą , pieprzem i podsmażam do miękkości. Gdy pieczarki są gotowe odstawiam do wystygnięcia i zabieram się za rozklepanie schabu na cienkie plastry tak abym mógł je zwinąć w roladki. Schab doprawiam i nakładam przesmażone pieczarki i plastry mozzarelli. Zwijam je tak ściśle aby ser nie wypłyną podczas duszenia. Do rozgrzanego garnka dodaje masło a roladki obtaczam w mące i obsmażam z każdej strony na rumiany kolor. Zalewam wcześniej przygotowanym wywarem wieprzowym  i duszę około 50 min , tak aby były miękkie ale n ie rozpadały się. W międzyczasie przygotowuję sos z musztardą francuską. Do rozgrzanego rondla daję musztardę i wlewam śmietanę o minimalnej zawartości tłuszczu 32 % . Następnie redukuję do odpowiedniej konsystencji.  Na rozgrzaną patelnie wrzucam masło i pokrojoną w plastry cukinie a następnie ugotowane wcześniej kluseczki. Doprawiam do smaku i smażę na złoty kolor. Wszystko gotowe więc wykładam na talerz i wykańczam sosem.

Smacznego